Hiszpania – regiony z najciekawszą kuchnią

Hiszpania, ciepły, słoneczny kraj, to cel wycieczek wielu Europejczyków, którzy chcą zobaczyć unikalne zabytki i spróbować niezwykłych smaków. Kraj ten posiada niezwykle bogatą i starą kulturę, a w każdym jej regionie znajdziemy niezwykłe, charakterystyczne dla każdego z nich potrawy. Dzieje się tak dzięki niesamowite różnorodności zwyczajów i tradycji. Jakie dania regionalne warto spróbować będąc w Hiszpanii? Gdzie się udać w poszukiwaniu najlepszych smaków? Poniżej lista wybranych regionów z najciekawszymi zwyczajami kulinarnymi.

Andaluzja

W tym nadmorskim regionie znajdziemy ogromny wybór dań z ryb i owoców morza, w tym pescatio frito, czyli smażone sardele. Oprócz nich znajdziemy także olbrzymi wybór doskonałej wieprzowiny i mięsa byka. Jednym z najsłynniejszych wyrobów w regionie jest dojrzewająca szynka jabugo oraz gulasz z warzywami i suszonymi śliwkami rabo del torro, którego nazwa po polsku to „ogon byka”. To także doskonałe miejsce by spróbować wybornych przystawek tapas, które sporządzane są z różnego rodzaju warzyw.

Aragonia

Tradycyjna kuchnia aragońska to głównie proste potrawy mięsne, szczególnie jagnięcina, w tym pieczony jagnięcy udziec, a także ogromny wybór dań z dziczyzny. Wiele dań jest przyprawionych czarnym złotem Aragonii, czyli truflą czarną. Dania aragońskie są niezwykle intensywne w smaku i aromatyczne za sprawą orientalnych przypraw, które są chętnie używane. Smakosze słodyczy będąc w tym regionie powinni spróbować frutas de Aragon, niezwykle słodkich owoców macerowanych w likierze lub syropie cukrowym.

Katalonia

W potrawach katalońskich znajdziemy wiele wpływów śródziemnomorskich i orientalnych, gdyż region ten przez wieki był tyglem kulturowym Hiszpanii. Dzięki temu w wielu tradycyjnych katalońskich daniach znajdziemy ryż i makaron. Region ten jest niezwykle zróżnicowany geograficznie, przez co na terenach nadmorskich mamy bogactwo dań z ryb i owoców morza, zaś w rejonie Pirenejów dominuje typowo górska kuchnia pełna mięsa jagnięcego i serów. Będąc tam warto spróbować lokalnego sera koziego Mato o wyrazistym smaku oraz wielu kiełbas.

REKLAMA:

Sklep z pomysłem dla dzieci kreatywnedziecko.eu

Sprawdź skuteczne strategie SEO na pozycjonowanie.xyz

Wyspy Kanaryjskie

Wyspy Kanaryjskie znacznie się różnią od pozostałej części Hiszpanii klimatem, który bardziej przypomina ten na północnym wybrzeżu Afryki. Warunki te sprawiają, że wyspy Kanaryjskie to miejsce uprawy wielu egzotycznych owoców, jak papai, mango, fig, awokado czy bananów. Na wyspach warto też spróbować regionalnych serów i sosów. Będąc tam obowiązkowo trzeba spróbować tradycyjnego wyspiarskiego dania Puchero Canario. Jest to danie jednogarnkowe z wołowiny, bekonu, żeberek wieprzowych oraz duszonej cieciorki i warzyw.